41 войници от силите на КФОР, сред които 11 от Италия,

...
41 войници от силите на КФОР, сред които 11 от Италия,
Коментари Харесай

Десетки военни от НАТО са ранени в Косово при тежки сблъсъци

41 бойци от силите на КФОР, измежду които 11 от Италия, са ранени при тежки конфликти с протестиращи сърби в Косово, предава италианската агенция АНСА. КФОР са ръководени от НАТО сили, ситуирани и отговорни за гарантирането на стабилността в Косово. Именно те са влезнали в конфликти със сръбски протестиращи, които упорстват за изтеглянето на етнически албански кметове. 

Според други организации ранените военни са най-малко 25. КФОР разгласи, че няколко военнослужещи от италианския и унгарския контингент са станали мишена на непровокирани офанзиви и са били ранени, като раните им включват фрактури и изгаряния, дължащи се на детонация на взривни устройства.
Италианският външен министър Анджело Таяни потвърди  в Twitter, че измежду ранените са 11 италиански бойци от КФОР.

Сръбското издание Alo твърди, че военните на НАТО са употребявали минимум 1 хеликоптер HH-60M Black Hawk като кола за спешна помощ в опит  да изтеглят ранените в Звечан. Освен това в Косовска Митровица са видяни няколко военни транспортни средства на КФОР, които са извели ранени от региона. 

Групи от етнически сърби в Северно Косово стигнаха до конфликти с полицията, до момента в който се опитваха да блокират входа на общински здания, с цел да попречат на новоизбраните публични представители да влязат, предадоха локалните медии, цитирани от Българска телеграфна агенция. 

НАТО потвърди  за ранените военни от КФОР и осъди " непровокираните офанзиви " против тях. „ Призоваваме всички страни да се въздържат от дейности, които в допълнение подклаждат напрежението, и да вземат участие в разговор. КФОР ще предприеме всички нужни дейности за поддържане на безвредна среда и ще продължи да работи независимо “, се споделя в обява на пресслужбата на Алианса.

Президентът на Сърбия Александър Вучич направи послание към жителите по отношение на обстановката в Косово след драматичните събития в Звечан. По думите му през последните три дни ясно се вижда какво е било подготвено  - всичко е било проведено от Албин Курти, който е искал да се стигне до спор сред сърбите и НАТО, предава Kosovo Online.

" Въпреки че от месеци говорихме, че Албин Курти има единствено едно предпочитание - да провокира спорове в Косово и Метохия, да докара до кръвопролития в целия район, малко на брой желаеха да чуят истината, желаеха да схванат същността на всичко, което се случва в Косово. През последните три дни даже слаб и политически необразован човек можеше да разбере какво му е квалифицирано през днешния ден ", акцентира президентът.

Вучич заяви, че след спора със специфичните елементи в Звечан 52 души са потърсили здравна помощ, трима от които са тежко ранени, а най-тежко Драгиша Галяк, който е прострелян два пъти е в интензивно поделение. " Драгиша Галяк, 50-годишен пазач от Косовска Митровица, беше уцелен отзад с два патрона. " И в този миг стартира отговорът на сърбите с камъни и по всевъзможни други способи ", сподели Вучич в обръщението си към обществеността. " Вярваме, че в случай че няма затруднения, че той ще оцелее ", добави Вучич.

По думите му четирима сърби - Небойша Елезович, Радош Петрович, Сречко Виткович и Душан Обренович - са задържани и че се водят договаряния за освобождението им.

Той заяви, че вицепрезидентът на Сръбската листа Игор Симич е предизвестил КФОР, че албанските специфични сили са внесли оръжия и снайперисти в оборудванията, до момента в който сърбите са оказали ненасилствена опозиция.

" Както можете да видите, има огромни и съществени последици, за които Албин Курти е виновен и отговорен само. Предупредих за това нощес, преди пет дни, никой не искаше да чуе ", сподели президентът.

Посланикът на Съединени американски щати Джеф Ховениър се срещна с президента на Косово Вьоса Османи, а по-късно дружно с посланиците на другите западни сили - Франция, Италия, Германия и Англия, организира среща и с министър-председателя Албин Курти, като го прикани да предприеме стъпки за деескалация на обстановката и понижаване на напрежението. Посланиците предложиха новоизбраните кметове да работят в други здания, а не от постройките на общините. " Мирният митинг би трябвало да остане кротичък ", съобщи Ховениер, осъждайки насилието от страна на сърбите.

Посланикът на Европейски Съюз Томаш Шуньог пък осъди нападението над журналистическите коли, като съобщи, че " на публицистите би трябвало да се разреши да правят работата си, без да се опасяват за сигурността си ".

Руският външен министър Сергей Лавров дефинира обстановката в Косово като " тревожна ", обвинявайки Съединени американски щати и НАТО, че претендират за доминиране в тази част на света. Голям " гърмеж " се задава в центъра на Европа, на самото място, където през 1999 година НАТО извърши експанзия против Югославия ", съобщи той по време на пътешестване в Найроби в Кения.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР